sunnuntaina, marraskuuta 29, 2009

Demokratiaa by Jonttu

Hyvää sunnuntai-iltaa kaikille!Nyt oli pakko tulla kirjottamaan tänne, koska ajatuksia rupesi tulvimaan päähäni. Luin tuossa juuri Helsingin Sanomien verkkosivuilta uutisen, jossa kerrottiin kuinka Sveitsissä kansanäänestyksessä kiellettiin uusien minareettien rakentaminen. Tästä heräsi heti tunne, että "Hei, siellä kansa on ei halua minareetteja ja se on tuonut sen ilmi ja päättänyt siitä, että niitä ei enää lisää tule.". Itse en ota kantaan pitäisikö minareettien rakentaminen mahdollistaa vai ei, mutta tämän Sveitsissä oleva kansanäänestys kiinnitti huomion ja esiin nousi kysymys; Miksi meillä ei ole kansanäänestystä?

Suomihan on demokraattinen maa, mutta meillä vallitsee kuitenkin edustuksellinen demokratia. Onko edustuksellinen demokratia kuitenkaan se oikea tapa päättää asioista. Todennäköisesti se on paljon yksinkertaisempaa ja helpompaa päättää asioista, mutta onko se oikein että parisataa henkilöä on päättämässä yli 5 miljoonan ihmisen asioista. Eikös tässä ole melkoisen suuri mahdollisuus korruptioon ja virheisiin? Kuvitelkaa nyt että nämä henkilöt viettävät kuitenkin melko paljon aikaa keskenään, niin eikös siinä rupea väkisinkin mielipiteet menettämään perspektiiviä, kun päätökset tehdään niin pienellä joukolla. En usko, että nyt ymmärsitte mitä tarkoitin, mutta esim jos ajatellaan että tämä eduskunta on tavallaan oma ryhmänsä, kuten esim vaikka jokin lukio, niin vaikka lukiolaiset eivät viettäisi hirveästi aikaa keskenään ja eivät tuntisi toisiaan hyvin, niin eikö silti mielipiteisiin joistain asioista vaikuttaisi se että ollaan samasta lukiosta. Taas todella huono esimerkki, mutta toivon että ymmärsitte... Parisen sataa henkilöä on aika pieni määrä ihmisiä kykenemään tekemään täysin kansanmukaisia päätöksiä.

Niin, että miksi meillä ei sitten ole kansanäänestyksiä? Sveitsissähän on 2 miljoonaa ihmistä enemmän (kuin Suomessa), joten luulisi sen toimivan helposti, ellei paremmin pienemmälläkin väestöllä. Tämän lisäksi olisi erittäin hyvä kehittää jonkin lainen keskustelufoorumi päätettävistä asioista, joissa voisi keskustella asiasta ja jossa olisi äänestyksestä riippuen jonkin laista tietoa asiasta, esim jos äänestetään vaikka ruuhkamaksuista, niin siellä olisi arvioita paljon se tuottaisi rahaa ja miten se vaikuttaisi mihinkin. Tietty liikaa valtaa ei kuitenkaan kansanäänestykselle pitäisi antaa, koska tietyt asiat vaativat oikeita asiantuntijoita. Edustuksellinen demokratia ei ole aukoton ja mielestäni kansanäänestys olisi hyvä tapa paikata tiettyjä aukkoja.

Hyvää illan jatkoa ja mielenrauhaa kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...