torstaina, tammikuuta 28, 2010

olen takkutukka

Nyt me puhutaan mun hiuksista, jotka on solmussa. Aloitin solmujen valmistuksen vuonna 2007, lokakuussa jolloin lopetin hiuksieni harjaamisen enkä käyttänyt enää hoitoainetta.
Toisinaan hemmottelin hiuksiani myös mäntysuovalla, jota käytin veteenlaimennettuna shampoona. Lähellä elävät ihmiset totesivat että tuoksun metsältä ja poikaystävää tämä homma taisi välillä vähän harmittaakin. Männyn tuoksu on ihana! Sanoo peikko joka on asunut metsässä koko elämänsä. Jonkinlaiset omasta kädestä lähtösin olevat takut olin omistanut ennenkin, joten tiesin miten hitaasti ne valmistuvat ja miten sekaisilta ne voi näyttää. Tämän vuoksi aikomuksena oli ottaa osaa amislaisten parturikampaajien permanenttiainetunnille, jolla olisivat harjoitelleet halukkaat rastojen tekoa mun päällä. Halusin heti hienot rastat!
Toukokuussa vuonna 2008 oltiin siinä vaiheessa, että sain kuulla seuraavan permanenttikurssin olevan vasta seuraavana syksynä, enkä jaksanut odottaa niin kauan. Mentiin sitten kolmisteen kahden ystävyksen, Minnan ja Mantan kanssa Mantalle katsomaan frendejä ja selitin yksinkertaisesti, että miten rastoja kootaan. Neljä viisi tuntia siinä istuin tyynyllä lattialla ja tytöt sörkkäs mun hiuksia takkuun. Tottakai itsekin otin osaa projektiin ja tein rastoja hiuksiin jotka sijaitsivat lähellä otsaa. Ennen projektia hiukseni ylsivät puoleen selkään ja pituudesta lähti kolmannes takkujen ollessa kasassa. Olin iloinen, koska olin kuullut että pituus voi helposti huveta puoleenkin, ja halusin rastojen yltävän ponnarille. Takuista tehtiin myös ohuita, koska en halunnut mitään halkoja päähän.Alkuaikoina piti välttää turhaa suihkuttelua, varsinkin kuumalla vedellä, joka avaa hiuksia tehokkaammin kuin kylmä. Kaikkea sitä ihminen tekeekin, minä vilukissa kävin kylmissä suihkuissa! Joka kerralla kun pään kastelin, koitin hieroa pötköihin mäntysuopaa, joka ehkä saattaisi edistää tiivistymisprosessia. Märkinä tai kosteina hiuksia ei kannattanut kovin takutella, koska märkä hiuksi katkeaa kuivaa helpommin. On muuten vänkä tunne kun rastojen teon jälkeen ekaa kertaa kastelee pään ja takut oikein imaisevat suuret määrät vettä kuin pesusienet, kyllä siinä niska vähän notkahtaa!
Mitä enemmän jaksaa takkuja väkrätä, takutella ja pyöritellä, sitä nopeammin ne tulevat kuntoon. Itse olin todella laiska! Jotkut käyttävät tähän virkkuukoukkua, enkä edelleen ymmärrä yhtään, että miten se toimii? Huovutusneula on aika vänkä ja kätevä kapine, jolla saadaan helposti rastoista paenneet terveet hiukset takaisin ruotuun. Terveempi hiuksi pyrkii pakenemaan pötköstä, jolloin se muodostaa silmukan rastan ulkopuolelle. Tätä silmukkaa kun vähän aikaa huovutusneulalla tökkii, on pötkylä parempi kuin uusi! Kun rastat alkavat olla kovat, ei neulaa kannata enää käyttää. [nimim. kuusi neulaa katki] Jussi tykkäsi tästä tökkimisharrastuksesta ja pari kertaa teeveetä katsellessa korjaili pötköjäni.
Oikeastaan omani ovat hyvin luomut rastat, sillä niihin on käytetty aika minimäärä mäntysuopaa ja todella vähän työtunteja itse rastoittamiseen sekä jälkipyörittelyyn verrattuna joidenkin muiden rastoihin, joiden valmistuksesta olen kuullut. Rastani ovat syntymästään lähtien viettäneet aika vapaata elämää ja ovat nyt tälläiset kun ovat. Suurin syy tähän on uskomattoman suuri laiskuuteni, mutta kertaakaan, hetkeäkään en ole katunut tätä päätöstä päästää hiukset heitteille!


 Lopuksi kerron vielä vähän vinkkejä niille, jotka ehkä haluavat hiuksensa solmuttaa omin voimin ilman permanenttiaineita. Mitä paremmin olet hiuksesi pilannut ennen prosessia, sitä helpompaa se on! Hyvä ensiaskel on jättää hoitoaine pois ja koittaa pidentää pesuväliä, sillä vauvarastoille ei tee hyvää kastua liian usein. Harja on ihan hyvä heittää nurkkaan, ei haittaa vaikka tulisi jotain suuria takkuja, saahan ne saksilla auki! Tietysti kaikki lakat sun muut hiuksia pilaavat aineet on ihan tervetullutta kamaa, kuten myös kihartimet ja suoritusraudat sekä föönit! Hiuksia voi myös värjätä ja jättää värin mukana tulevan hoitoaineen käyttämättä, tuloksena on ihanaa karheutta! Paitsi että en suosittele hiuksien värjäämistä jollakin sävyllä, joka on kaukana omastasi, sillä rastojen seasta on työläämpää ja vaikeampaa värjätä tyvikasvua piiloon, mutta jos kärsivällisyyttä ja apuvoimaa löytyy niin mikäs siinä!

Sitten vielä parit faktat;

-rastoja voi pestä vaikka päivittäin, kunhan ne kuivaa huolellisesti. Päänahka ei pidä märkänäolemisesta koko ajan, ja tiedän tapauksia joissa rastat ovat homehtuneet sisältä. Itse pesen päänahkani kerran tai kaksi viikossa, Avonin 2-in-1 shampoilla. Pelkällä shampoolla ilman 2-in-1 ominaisuutta rastat saattaa jäädä turhan karhean tuntuisiksi. Itse rastoihin en juuri koskaan erikseen hankaa mitään aineita, saavat osansa samalla kun huuhtelen shampoon pois päänahasta. Jos kuivaan omani föönillä pesun jälkeen, menee prosessiin aikaa noin tunti. Jos en käytä fööniä, totaaliseen kuivumiseen voi mennä jopa 20tuntia. Riippuu voinko olla koko ajan hiukset auki, vai pitääkö niitä pitää esim. nutturalla.

-mulla ei ollu yhtään sen kuumempi kolmenkymmenenasteen Kreikassa kesällä rastojen kanssa, kun oli normaaleillakaan hiuksilla.  

-rastat on oikeestaan aika hygieeniset, sillä irtohiukset ei ikinä tipu ruoan sekaan! Normaali hiuksi on kiinni vain tyvestä, joten irrotessaan se usein jossain vaiheessa ajautuu ruokaan, hiusharjaan taikka ikävästi sormiin suihkussa, eikä sitä meinaa saada millään pois! Mutta rastoissa tyvestä irtoava hiuksi on kuitenkin koko matkalta kiinni muussa pötkössä, eikä näin pääse seikkailemaan ja häiritsemään elämää!

-vaikka rastoista koittaa tehdä ohuet, ne todennäköisesti paksuuntuvat tiivistyessään ja pituus kutistuu puolella. Kasvata siis pitkät hiukset ennenkun alotat prosessin! 

-voit liittää omiin pötkylöihisi toisten hiuksia, esim. armeijaan lähtevien rastapäiden vauveliinit voivat saada hyviä päiväkoteja toisten päistä! Omassa päässäni roikkuu ainoastaan omia hiuksiani.

-itse halusin rastani, koska omistin nopeasti rasvaantuvat hiukset, enkä jaksanut pestä niitä koko ajan. Laiskuuuus! Omistan myös pallopään, enkä ole ikinä tykännyt hiuksista jotka nuolevat päätä. 

-rastat on kaikinpuolin aika uniikkijuttu, eikä kahdella ole samannäköisiä rastoja. Myös valmistusprosessi on erilainen kaikilla ja se mikä on auttanut minulla, ei välttämättä toimi sinulla! 

-rastat antaa uniikin tilaisuuden olla käyttämättä meikkiä ;). 

-itse en pidä enää yhtään siisteistä kampaamorastoista, enkä myöskään pidä tekokuiduista rastoissa. Luomu! 

-faktoja oli mielessä enemmänkin, mutta unohdin ne! 

Eipä täs muuta tänään, heippa!

8 kommenttia:

 1. Voisin mennä vaiks naimisiin sun pääs kans <3 Tee seuraavaksi step-by-step- ohjeet rastojen tekoon, niin tämmönen tollokin saattais saada ne jopa aikaiseksi :D

  VastaaPoista
 2. Hienoja kuvia! Ja kivat faktat, kaikkien pitäisi tajuta että rastapäät ei aina ole mitään homepäitä.

  VastaaPoista
 3. Nath, mun täytyy ensiks löytää joku pää, jota voisin käyttää projektoinnissa, kun pitäishän sen ohjeen kuviakin saada!

  Sabrina, thänks! Joo ei me tosiaan kaikki haista aina pahalta, eikä meiän kaikkien päässä oo matoja! :D

  VastaaPoista
 4. Minun pää!!! 17v espoolais poika harmi et ei mitkäö hirvee pitkö letti oo :o jps sais lisä pötkylöit jostai ei kuitenkaa kuituu:o

  VastaaPoista
 5. Saako rastojen kanssa mennä saunaan ?

  VastaaPoista
 6. Tottakai saa! Ei siitä oo mitään haittaa ollenkaan, paitsi tietenkin päänahka hikoaa, eli hiukset rasvottuu nopeemmin. Mut ei siitä siis mitään haittaa olla jos jaksaa pestä :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti.helppas tosi paljon :D

   Poista
 7. Vinkki vinkkinen, huovutusneulaa ei kannata käyttää :) Jos joku suunnittelee rastoja meinaan. Se silppuaa hiukset sisältä päin ja saa rastan heikkenemään :)

  VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...